EN

DYMNICA POSPOLITA

Rodzina: makowate (Papaveraceae)

Nazwy ludowe i potoczne: dymówka, kokorczyk, kokorycz, rutka polna, rutka ptasia

Charakterystyka botaniczna: roślina jednoroczna, jara, nie wymaga jarowizacji. Pospolity chwast polny gleb ciepłych i żyznych, zasobnych w azot, niegdyś tylko w Polsce zachodniej, obecnie w całym kraju. Roślina lecznicza.


MORFOLOGIA


Siewka: część podliścieniowa (hipokotyl) nieowłosiona, 1–1,5 cm, grubości 1 mm, fioletowo nabiegła. Liścienie szarozielone, lancetowate, 10–15 mm długości, 2–4 mm szerokości, ostro zakończone. Ogonek liścienia rynienkowaty, 10 mm.

Rozeta: pierwsze liście właściwe pojawiają się tuż nad liścieniami. Pierwsze dwa liście dwukrotnie dłoniasto trójsieczne.

Łodyga: 10–50 cm wysokości, wzniesiona lub podnosząca się, gałęzista, sinozielona, w środku pusta, o przekroju kanciastym. Liście na łodydze: Szarozielone, 2–3-krotnie pierzastosieczne, ustawione naprzemianlegle, długoogonkowe. Odcinki na pierzastych liściach 1,5–3 mm szerokości, równowąsko lancetowate. Korzeń: palowy, z dominującym korzeniem głównym, od góry z licznymi korzeniami bocznymi. Osiąga do 30 cm głębokości.

Kwiaty: zebrane w liczne grono, różowe lub różowopurpurowe, grzbieciste, na szypułkach o połowie długości kwiatu.

Owoc: niełupka, spłaszczona kula o charakterystycznym, lekko wklęsłym szczycie, osadzona na szypułce 1,5–2 razy dłuższej niż owoc.


SZKODLIWOŚĆ


Progi szkodliwości: 5-proc. spadek plonu – 60 szt./m2 (próg wymaga weryfikacji). Wykazuje wysoką konkurencyjność wobec roślin uprawnych, szczególnie uprawianych w szerokich rzędach, może przerastać łan niektórych roślin, pogarszając warunki fitosanitarne. Ponadto w zielonce może powodować zatrucia zwierząt. Zachwaszcza głównie kukurydzę, soję, ziemniaka na glebach żyznych, warzywa, buraka, a rzadziej zboża jare. Nasiona utrzymują żywotność ponad 11 lat.

Stosowanie/Zwalczanie