EN

GORCZYCA POLNA

Rodzina: kapustowate (Brassicaceae), dawniej krzyżowe (Cruciferae)

Nazwy ludowe i potoczne: gorczyca dzika, chodrych, ognicha, świerzop

Charakterystyka botaniczna: roślina jednoroczna, jara, zwykle wymarzająca. Pospolity chwast polny występujący w całym kraju. Roślina lecznicza.


MORFOLOGIA


Siewka: część podliścieniowa (hipokotyl) nieowłosiona, 10–15 mm, grubości 0,5–1 mm, zielonkawa lub fioletowo nabiegła. Liścienie długości 4–10 mm i szerokości 5–14 mm, nerkowate lub odwrotnie sercowate, przypominają do złudzenia liścienie rzepaku. Długość ogonka liścieni zbliżona do długości blaszki liścienia.

Rozeta: pierwsze liście właściwe pojawiają się tuż nad liścieniami i tworzą pozorną rozetkę. Pierwsze liście długości 22–27 mm i 10–12 mm szerokości, w zarysie podłużnie odwrotnie jajowate, z piłkowatym lub ząbkowanym brzegiem, klinowato schodzą się w kierunku stosunkowo krótkiego ogonka liściowego. Z wierzchu liście szczeciniasto owłosione, pod spodem szczecinki tylko na grubych nerwach.

Łodyga: osiąga zwykle do 60 cm wysokości, w łanie może przekraczać 80 cm, wzniesiona, może się rozgałęziać na całej długości, szczeciniasto owło-siona, w przekroju okrągła lub eliptyczna, pełna. Liście na łodydze: dolne lirowate, z zaokrąglonym wierzchołkiem, górne lancetowate lub wydłużone jajowate z wierzchołkiem ostrym. Wszystkie liście z wierzchu szczeciniasto owłosione.

Korzeń: palowy, średniej grubości, z licznymi, ale drobnymi korzeniami bocznymi, osiąga głębokości warstwy ornej.

Kwiaty: żółte, przypominają kwiaty rzepaku, choć są drobniejsze. Działki kielicha żółtawe, w czasie kwitnienie silnie odstają od płatków. Owoc: krótka (2–4 cm), najczęściej naga lub delikatnie owłosiona łuszczyna, o pękających klapach, z mocno wydłużonym dziobem. Zawiera od kilku do kilkunastu kulistych, ciemnobrązowych nasion, drobniejszych od rzepaku.


SZKODLIWOŚĆ


Progi szkodliwości: (spadek plonu o 5%): 2 szt./m2. Roślina lekko trująca dla zwierząt, obniżająca jakość zielonej paszy. W płodozmianie powoduje przeniesienie z roku na rok chorób i szkodników rzepaku oraz innych roślin kapustowatych (szczególnie kiły kapusty). W uprawach szerokorzędowych ma zdolność do rozkrzewiania i zakrywania przestrzeni między roślinami. Chwast upraw okopowych, zbóż jarych i kukurydzy, a także warzyw. Nie ma wysokich wymagań i dlatego dominować może uprawy na glebach słabszych i kwaśnych. Nasiona zachowują zdolność kiełkowania nawet do 50 lat.

Stosowanie/Zwalczanie