Atlas chwastów

Skuteczna ochrona upraw rozpoczyna się od właściwego rozpoznania agrofagów. Zobacz opisy i galerię zdjęć chwastów najczęściej występujących w uprawach rolniczych i zaplanuj najlepszą ochronę dla Twoich plonów.

Mak polny (PAPAVER RHOEAS)

Udanie zimuje, jest rośliną jarą i jednoroczną. Mak polny rośnie głównie w roślinach okopowych oraz wśród zbóż. Rzadziej da się go spotkać w rzepaku oraz w uprawach roślin strączkowych. Notuje się jego negatywne oddziaływanie na jakość paszy. Z uwagi na pewną zawartość składników toksycznych, przy jego dużej obecności może prowadzić do objawów podtrucia u zwierząt. Najlepiej rozwija się na glebach próchnicznych i ciężkich, o dużej zawartości wapnia oraz azotu. Dość typową sytuacją jest jego zawleczenie na pole wraz z wyrzucanym obornikiem. Posiada kilka nazw zwyczajowych – bywa określany jako mak dziki, zajęcy czy też wilczy. Kwitnie w okresie wiosny lub lata, a kiełkuje nawet przy niskiej temperaturze, od plus 1 stopnia Celsjusza.

Mak polny może wyrosnąć na wysokość metra. Ma rzucające się w oczy czerwone kwiaty z czterema płatkami.  Najlepsze skutki przynosi zwalczanie we wczesnej fazie wzrostu. Jeśli oprysk będzie wykonany wcześnie, uda się zapobiec konkurencji z gatunkami pożądanymi.

StosowanieZwalczanie
Zboża Ambasador 75 WG, Chwastox 750 SL,
Chwastox Turbo 340 SL, Chwastox Trio 540 SL
Burak cukrowy Akord 180 OF, Agent 180 EC

Nowości

X
X

Dowiedz się co słychać
na naszym Facebooku