Atlas chwastów

Skuteczna ochrona upraw rozpoczyna się od właściwego rozpoznania agrofagów. Zobacz opisy i galerię zdjęć chwastów najczęściej występujących w uprawach rolniczych i zaplanuj najlepszą ochronę dla Twoich plonów.

Mak polny (PAPAVER RHOEAS)

Udanie zimuje, jest rośliną jarą i jednoroczną. Mak polny rośnie głównie w roślinach okopowych oraz wśród zbóż. Rzadziej da się go spotkać w rzepaku oraz w uprawach roślin strączkowych. Notuje się jego negatywne oddziaływanie na jakość paszy. Z uwagi na pewną zawartość składników toksycznych, przy jego dużej obecności może prowadzić do objawów podtrucia u zwierząt. Najlepiej rozwija się na glebach próchnicznych i ciężkich, o dużej zawartości wapnia oraz azotu. Dość typową sytuacją jest jego zawleczenie na pole wraz z wyrzucanym obornikiem. Posiada kilka nazw zwyczajowych – bywa określany jako mak dziki, zajęcy czy też wilczy. Kwitnie w okresie wiosny lub lata, a kiełkuje nawet przy niskiej temperaturze, od plus 1 stopnia Celsjusza.

Mak polny może wyrosnąć na wysokość metra. Ma rzucające się w oczy czerwone kwiaty z czterema płatkami.  Najlepsze skutki przynosi zwalczanie we wczesnej fazie wzrostu. Jeśli oprysk będzie wykonany wcześnie, uda się zapobiec konkurencji z gatunkami pożądanymi.

StosowanieZwalczanie
Zboża Ambasador 75 WG, Chwastox 750 SL,
Chwastox Turbo 340 SL, Chwastox Trio 540 SL
Burak cukrowy Akord 180 OF, Agent 180 EC

Potrzebujesz
porady specjalisty?

Skontaktuj się z nami

Tel. 515 078 882