Atlas chwastów

Skuteczna ochrona upraw rozpoczyna się od właściwego rozpoznania agrofagów. Zobacz opisy i galerię zdjęć chwastów najczęściej występujących w uprawach rolniczych i zaplanuj najlepszą ochronę dla Twoich plonów.

Pępawa zielona (CREPIS CAPILARIS)

Zimuje dobrze i jest znana jako roślina jednoroczna lub dwuletnia. Pępawa zielona jest obecna głównie na użytkach zielonych. Ponadto można ją spotkać także na terenach przydrożnych oraz na stanowiskach ruderalnych. Największe jej skupiska znajdują się w Polsce południowej, w większym rozsianiu jest spotykana praktycznie w całym kraju, z wyłączeniem obszarów północno-wschodnich. Bardzo dobrze rozwija się w glebach gliniastych o dużej zasobności w składniki odżywcze. Przeciętna wysokość egzemplarza waha się pomiędzy 20 centymetrami a jednym metrem. Okres kwitnienia przypada na czas pomiędzy czerwcem a październikiem. Chwast posiada łodygę silnie rozgałęzioną, a w jej dolnej części daje się czasami dostrzec czerwonawe zabarwienie.

Pępawa zielona, jak wiele innych gatunków chwastów, wykazuje podatność na działanie herbicydów. Oznacza to, że dla skutecznej walki z tą rośliną oprysk okazuje się rozwiązaniem pożądanym i efektywnym.

StosowanieZwalczanie
Boiska, pola golfowe, trawniki Chwastox Trio 540 SL
Tereny ruderalne, nieużytki Agrosar 360 SL
Ścierniska

Potrzebujesz
porady specjalisty?

Skontaktuj się z nami

Tel. 515 078 882