Atlas chwastów

Skuteczna ochrona upraw rozpoczyna się od właściwego rozpoznania agrofagów. Zobacz opisy i galerię zdjęć chwastów najczęściej występujących w uprawach rolniczych i zaplanuj najlepszą ochronę dla Twoich plonów.

Powój polny (CONVOLVULUS ARVENSIS)

Roślina posiada liczne nazwy zwyczajowe. Powój polny bywa określany jako wiciowe torebki, wilec, powoik, dzwonki czy panny. To gatunek wieloletni i trwały. Posiada rozbudowany system korzeniowy i między innymi to decyduje o tym, że jest chwastem trudnym do eliminacji. Na polach daje znać o sobie głównie w roślinach sianych bądź sadzonych w szerokich rzędach. Mniej powszechnie w zbożach czy w lnie. Warunkiem sprzyjającym rozwojowi powoja jest upraszczanie upraw. Spotykany także na terenach przydrożnych, pastwiskach oraz na nieużytkach rolniczych.

Roślina ta wije się po ziemi. To sprawia, że powój polny utrudnia gatunkom uprawnym prawidłowy rozwój. Ma tendencję do oplatania innych roślin, wymuszając ich pochylenie. To chwast o wysokim wskaźniku konkurencyjności, stanowiący duże zagrożenie dla upraw. Oprysk herbicydami pozwala na skuteczne zwalczenie szkodnika, jednak konieczne jest użycie środków silnych, które przenikną aż do tworzonych przez powoja kłączy.

Potrzebujesz
porady specjalisty?

Skontaktuj się z nami

Tel. 515 078 882