Atlas chwastów

Skuteczna ochrona upraw rozpoczyna się od właściwego rozpoznania agrofagów. Zobacz opisy i galerię zdjęć chwastów najczęściej występujących w uprawach rolniczych i zaplanuj najlepszą ochronę dla Twoich plonów.

Szczaw polny (RUMEX ACETOSELLA)

Zalicza się do grona roślin wieloletnich i naprawdę groźnych chwastów. Szczaw polny wytwarza dużą liczbę podziemnych kłączy, ale w zasadzie nie jest spotykany na polach uprawnych. Jednakże w dużym stopniu zachwaszcza pastwiska oraz łąki, gdzie jest gatunkiem bardzo niepożądanym. Z uwagi na zawartość toksyn może powodować silne zatrucia u zwierząt hodowlanych. Ponadto można go spotkać również na obszarach ugorów oraz na poboczach dróg. Dobrze rozwija się w glebach o kwaśnym odczynie oraz niskim udziale składników odżywczych. Pędy kwiatowe wyrastają na wysokość od 20 centymetrów do pół metra, a z nich rozwijają się sztywne, cieńsze pędy.

Szczaw polny posiada liście w kolorze zielonym lub zielonym o czerwonawym zabarwieniu. Zagraża roślinom uprawnym, odcinając je od substancji odżywczych oraz wody. Zalecana jest profilaktyka w postaci dbania o wysoką jakość materiałów siewnych. Jeśli chwast się rozrośnie, walka z nim jest trudna – oprysk o silnie skoncentrowanej formule może jednak wykazać skuteczność.

StosowanieZwalczanie
Boiska, pola golfowe, trawniki Chwastox Trio 540 SL
Tereny ruderalne, nieużytki Agrosar 360 SL + Chwastox Extra 300 SL
Ścierniska

Potrzebujesz
porady specjalisty?

Skontaktuj się z nami

Tel. 515 078 882